Naslovna / Da se upoznamo

Da se upoznamo

Ljekovito bilje i mirisi djetinjstva

Priroda kao nadahnuće         

         Moja prva iskustva s ljekovitim biljem sežu u djetinjstvo. Kamilica mi budi sjećanja na kuću moje bake u Zagorju. Na predivne brege i šume. Na prvu berbu borovnica, na veselo skakutanje šumama i nezaobilazno na stihove Dragutina Domjanića u pjesmi Kaj “……po dolu i gaju, po dragomu kraju, od kojeg mi lepšega ni….”.

Clipboard01

          S druge pak strane, neodoljivi mirisi lavande, ružmarina, smilja i kadulje širili su se roditeljskim domom mog oca i tete nedaleko Splita i na Hvaru.

Clipboard02

          Moja baka je sama sakupljala biljke i spravljala meleme, tinkture i macerate. Kada bi je u kasnijoj životnoj dobi posjećivala znala mi uvijek podariti neki svoj pripravak ” to ti je dobro za lase (kosu), to ti je za lice, to za želudec…..” Ja sam pak u to vrijeme otkrila proizvode dobrih brendova a tek kada mi se pojavila neka iritacija, crvenilo ili perutanje sjetila bi se da u frižideru imam bakinu malu staklenku za prvu pomoć.

Clipboard03

          Problema s kožom imala sam sve više. Unatoč temeljitoj njezi, odlascima dermatologu i u kozmetičke salone učestalo su mi se pojavljivali upalni procesi oko nosa i čela. Počela sam jako paziti na prehranu, boraviti u prirodi i nekako, kao slijed tih promjena došla je želja da biljne pripravke uključim i u njegu kože.

Clipboard04

          Moji prvi pripravci bili su ulja za njegu i masažu kože lica i tijela a prva literatura: “Aromaterapija, enciklopedija eteričnih ulja, njihovih pripravaka i primjene”, autorice Chrissie Wildwood” . Od tada sam prikupila bogatu literaturu iz tog područja ali se još uvijek rado vratim na početak.

          Clipboard05Danas sam zadovoljna svojom kožom, osjećam se dobro i usklađeno s okolinom i prirodom. Jednostavno uživam u svakom sastojku kojeg biram s puno pažnje i slijedim načelo “manje je više”. Mojoj sreći nema kraja kad za kremicu koju sam osmislila za točno određenu osobu, dobijem pozitivnu povratnu informaciju. Sjajna je mogućnost da radite za ljude koje poznajete jer to dopušta apsolutno individualni pristup. Krema više nije samo krema, ona je razgovor, proces, zajednički odabir i praćenje ishoda. To je hobi iz ljubavi i zato pruža neizmjernu radost.

          U snagu prirode i pozitivnog stava uvjerila sam se mnogo puta. Ponekad, kada je sve izgledalo bezizlazno, natjerala bi samu sebe na neku od šumskih staza, proplanak ili nasip i vraćala se snažnija. Znala sam zastati ushićena prizorom, detaljem, mirisom, bojom u želji da osvijestim i zadržim čaroliju trenutka.

Clipboard06

Komentari nisu dopušteni

Povratak Na Vrh