Naslovna / Sklad u domu / Biljke / Biljke pročišćivaći zraka

Biljke pročišćivaći zraka

  

Biljke u stanu ili kući

Biljke u naš životni prostor unose ljepotu, sklad i zdravlje. Odabrati biljku i  njegovati  je  traži malo truda a korist je mnogostruka. Ne trebate biti znalac da biste uživali u ljepoti i blagodati biljaka. Za početak je važno je izabrati biljku koja će u vašem prostoru imati uvjete za život i razvoj. Za sklad i ljepotu dovoljna je i samo jedna biljka kojoj  ćete  pružiti potrebnu ljubav i njegu.  

O blagodati  biljaka u našem životnom prostoru govori i istraživanje koje je provela NASA  u suradnji s Udruženjem američkih stručnjaka za krajobraz 1980. godine. Proučavajući  biljke i njihovu sposobnost  pročišćavanja zraka u zatvorenom prostoru  izdvojili su 15 biljaka  koje dokazano pročišćavaju zrak, razgrađuju CO2 i štetne elemente iz zraka koji se javljaju kao posljedica korištenja sredstava za čišćenje, isparavanja tepiha, pokućstva, boja, tehničkih aparata i izvanjskih utjecaja. Sobne biljke isparavaju vodu kojom se zalijevaju te povećavaju relativnu vlažnost zraka.

Aloa vera - sukulent koji voli sunce,  uživati će ako ga smjestite na sunčan kuhinjski prozor. Pomaže u uklanjanju formaldehida i benzena koji se nalaze u kemijskim sredstvima za čišćenje i bojama a gel iz biljke pomaže pri  zarastanju  rana od opekotina i porezotina.

aloe vera

Sabljica, Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) - voli svjetlo ali će se prilagoditi  i  manje osvjetljenim prostorima.  Treba biti oprezan pri zalijevanju, tek kad se površinski sloj zemlje osuši ponovno zaliti.  Tijekom zime smanjiti zalijevanje kako korijen ne bi istrunuo. Najučinkovitiji je pročišćivać zraka od  formaldehida koji se nalaze u proizvodima za čišćenje, toalet papiru, papirnatim maramicama i proizvodima za osobnu njegu.

Sansevieria trifasciata

 Klorofit ili zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) - uzgoj je jednostavan. Ne traži previše vode i svjetla. Ako ima potpuno zelene listove treba mu malo svjetla a ako ima bijelo – zelene listove, traži nešto više svjetla. Ne smije ga se izravno izlagati suncu. Dobro ga je dva do tri puta mjesečno poprskati mlakom vodom. Zemlja treba biti ravnomjerno vlažna. Iz vašeg  prostora uklanja  benzen, formaldehida,  ugljkov monoksid.

Chlorophytum comosum

 

Gerber (Gerbera jamesonii) - traži  dosta svjetla. Vedre boje unijet će živost u vaš dom. Pomaže u uklanjanu trihloretilena iz odjeće koja je bila na kemijskom čišćenju kao i benzena  iz printera.

Gerbera-jamesonii-_1645741i 

Krizantema  (Chrysantheium morifolum) – krizantema voli  svjetlo te ako se odlučite uzgajati je u svom domu izaberite mjesto blizu otvorenog prozora izravno izloženog suncu. Zaštićen balkon pun sunca dobar je izbor. Prekrasni cvjetovi krizanteme pomoći će pročišćavanju  zraka od benzena iz ljepila, slika, plastike i deterđenata.

download (15)

Spatifilum - lijepog i bogatog zelenog lišća te elegantnih bijelih cvjetova. Idealna je biljka za dnevni boravak i radni prostor.  Apsorbira štetna zračenja  TV ekrana, mobitela i računalnih monitora. Pročišćava zrak od prisutnosti formaldehida i trikloroetilena. Treba biti oprezan ako imate malu djecu i kućne ljubimce jer sok bljke u dodiru s kožom izaziva iritaciju.

images (43)

Fikus benjamin – iako treba dosta dnevnog svjetla ne podnosi dobro izravnu izloženost suncu.  Posuda u kojoj se nalazi biljka treba imati dobru drenažu. Zalijevati pažljivo, ne pretjerivati. Fikus u vašem dnevnom boravku pomaže pročišćavanju zraka od formaldehida, benzena i trihloretilena koji se nalaze u sagovima i pokućstvu.

images (50) 

Bršljan (Hedera helix) Ne traži puno svjetla ali ga treba redovito zalijevati. Pročišćava zrak od benzena i formaldehida. Nije prikladna za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima jer ima  otrovne listove.

download (17)

 Damska palma  – Rhapis excelsea - osim što će ukrasiti vaš životni prostor, sobne palme su  izvanredni pročišćivaći.  Djeluju smirujuće zbog čega su prikladne i za poslovne prostore. Smjestite ih  u topao, svjetli kutak.  Korijenje traži prostor a zemlja u posudi treba biti dobro drenirana. Tijekom ljeta traži dohranu i primjereno zalijevanje. Ne rezati smeđe završetke na listovima. Povremeno joj godi prskanje mlakom vodom i nježno čišćenje listova.

           IMG_1979

Bambus palma - tropska biljka, izvanredan pročišćivać zraka, ublažava štetne utjecaje formaldehida, trikloretilena, ksilena i toluena. Biljka je to koja će se razvijati uz malo pažnje.  Simbol sreće, zdravlja i dugovječnosti i harmonije u domu. Bambus palma treba dosta svjetla ali joj šteti izravna izloženost suncu. Lijepo će napredovati u kuhinji ili kupaoni gdje ima dovoljno vlage.

download (16)

Dracena (Dracaena) - porijeklom iz tropskih krajeva. Lijepa i dugovječna. Izvanredan pročišćivać zraka. Traži svjetlo ali ne izravno sunce, isto tako ne podnosi propuh i  hladnoću (ne smije biti na temperaturi nižoj od15° C) . Za rast biljke prikladna je temperatura 17-27° C, preporučljivo je biljku prskati vodom.

images (52)

Kukuruzni zmajevac (Dracaena fragrans Massangeana)- listovi sliče listovima kukuruza. Traži umjereno svjetlo a ako ga nema dovoljno nestat će bijela pruga s listova. Traži umjereno zaljevanje no ako ne dobije dovoljno vode vrhovi listova će postati smeđi. Listove bi trebalo povremeno očistiti vlažnom krpom. Nije prikladna za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima jer je otrovna.

Komentari nisu dopušteni

Povratak Na Vrh