Naslovna / Aromaterapija / AROMATERAPIJA I DJECA I

AROMATERAPIJA I DJECA I

  

Aromaterapija kao metoda podržavanja i poboljšavanja stanja  cjelokupnog organizma izvanredno djeluje na djecu. Osvježavanje prostora u kojem djeca borave uz difuziju odgovarajućih eteričnih ulja, kupke i blage masaže s uljnim mješavinama za djecu su  prava  blagodat. Implementirajući metode aromaterapije u svakodnevni život obitelji stvaramo  ozračje sklada  koje  je od posebne važnosti za zdrav i pravilan razvoj djece.

sretna djeca (2)

Aromakozmetika - izrada prirodnih pripravaka za higijenu, njegu kože i kose temeljena je na pomno odabranim sastojcima. Hladno tiještena ulja iz organskog uzgoja, pčelinji vosak, shea maslac iz organskog uzgoja, hidrolati i eterična ulja daju primjerenu potporu nježnoj dječjoj koži  i djeluju povoljno na njen imunosni sustav.

Aromakozmetika (2)

Fitoaromaterapeuti, liječnici aromaterapeuti i pedijatri sve više primjenjuju znanja, iskustva i spoznaje stečene kliničkim ispitivanjima i znanstvenim istraživanjima u primjeni eteričnih ulja pri rješavanju brojnih zdravstvenih problema djece i odraslih. Eterična ulja su veliko bogatstvo nastalo sinergijom prirode i čovjeka. Pravilno i odgovorno korištenje ključ je dobrobiti za ljudsko zdravlje.

pozdrav suncu

Koja eterična ulja,  biljna ulja, maslace i hidrolate koristiti u dječjoj aromaterapiji?

ETERIČNA ULJA

Kvaliteta proizvoda

U izboru eteričnih i biljnih ulja za djecu i za odrasle koristimo samo proizvode ovlaštenih i provjerenih proizvođača.

Eterična ulja visoke kakvoće dobivena su iz najkvalitenijeg biljnog materijala, kemijski definirana analizom plinskom kromatografijom i masenom spektrofotometrijom.

Na deklaraciji eteričnog moraju biti istaknuti podaci o kemotipu,      načinu  dobivanja eteričnog ulja (npr. destilacija vodenom parom, tiještenjem usplođa, destilacija pod sniženim pritiskom); latinski, botanički znanstveni naziv biljke s kemotipom; narodni naziv biljke; dio biljke koji se destilira; način uzgoja biljke (biološki, organski, eko certifikat); volumen; broj serije pod kojim se ulje pušta u promet; rok valjanosti te naziv i adresa proizvođača.

Na našem tržištu to su eterična ulja Pranarom ( Više na LINKU ),  Oshadi ( Više na LINKU ), Florihana (Više na LINKU)

 

Eterična ulja u aromatretmanima i aromakozmetici za djecu

 • Rimska kamilica (Chamaemelum nobile)
 • Prava lavanda (Lavanda angustifolia)
 • Ravensara (Cinnamomum camphora CT cineole)
 • Čajevac (Melaleuca alternifolia)
 • Mandarina (Citrus reticulata)
 • Kajeput (Melaleuca cajuputi)
 • Ružino drvo (Aniba rosaeodora var. amazonica)
 • Đumbir (Zingiber officinale)
 • Eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata)

 

Pravilno doziranje

Koncentracija eteričnih ulja u uljnim mješavinama i drugim pripravcima aromakozmetike za djecu su niske u odnosu na one koje primjenjujemo za odrasle osobe, ovise o dobi djeteta, problemu kojeg tretiramo i eteričnom ulju kojeg koristimo.  Smatram da se i niska koncentracija kod djece može postići djelotvoran učinak.

BEBICA (2)

 • Bebe starosti od tri mjeseca do 1 godine – koristimo eterično ulje u koncentraciji od 0,5%  (0,5 % je 1 kap eteričnog ulja na 10mL biljnog ulja) u tretmanima lokalnog utrljavanja (npr. kod kolika i  dišnih infekcija). Masaže nakon kupke provoditi hladno tiještenim biljnim uljima.
 • Djeca od 1 -2 godine  primjenjujemo koncentraciju eteričnih ulja od 0,5%- 1% za lokalno utrljavanje, masaže 1%.
 • Djeca od 2-7 godina primjenjujemo koncentraciju eteričnih ulja od 0,5%-2%.

 estella (2)

Mjere opreza: bočicu eteričnog ulja nikada ne ostavljati nadohvat djeteta.

KAMILICA (2)

Rimska kamilica (Chamaemelum nobile) – opuštajuće, umirujuće i protuupalno eterično ulje. U aromaterapiji za djecu  iznad šest mjeseci  starosti ima posebno mjesto u njezi kože. U kombinaciji s bademovim uljem, shea maslacem, noćurkom ili maceratom nevena u bademovom ulju pomoći će kod crvenila i ojedina. Preporučena doza u aromakozmetici u njezi kože djece iznad šest  mjeseci je koncentracija od 0,5%  (na 10 mL biljnog ulja ili maslaca 1 kap eteričnog ulja)

eterično ulje lavande (2)

Prava lavanda (Lavanda angustifolia) je  eterično ulje širokog raspona djelovanja. U aromatretmanima i aromakozmetici za djecu ima posebno mjesto. Pomaže kod nemira i  nesanice a raspršena u prostor u kojem borave djeca djeluje smirujuće i opuštajuće. Opušta spazam glatkih mišića dišnog sustava te olakšava disanje.

Pomaže kod kolika, problema usporene probave na način da ćemo u 20 mL ulja  hladno tiještenog badema ukapati 1 kap prave lavande i 1 kap đumbira, zagrijati manju količinu mješavine među dlanovima  te nježno, u smjeru kazaljke sata, masirati trbuščić bebe.

Ravensara (Cinnamomum camphora CT cineole) eterično ulje snažnog antivirusnog djelovanja, imunostimulans, antibakterijskog i antikataralnog djelovanja. Izvanredno eterično ulje koje jednostavno treba imati uvijek pri ruci kako za djecu tako i za odrasle. Već pri prvim naznakama pada imuniteta, prehlada, herpesa, svih virusnih infekcija možemo posegnuti za ravensarom. U prostor u kojem boravi dijete unijeti ćemo difuzer ili aromalampicu u koji smo ukapali 5 kapi ravensare. U kasnijoj dobi djeteta,  od 1 godine nadalje,  ravensaru možemo koristiti preventivno. Pročitajte odličan članak o primjeni eteričnog ulja ravensare  (Više na LINKU)

Čajevac (Melaleuca alternifolia) eterično ulje širokog djelovanja, protiv virusa, bakterija i  gljivica. Izrazito djelotvoran kod dišnih infekcija. Za djecu je preporučljiva difuzija eteričnog ulja u prostor u kojem borave ( 3-4 kapi eteričnog ulja u difuzeru ili aromalampici) a kod dišnih infekcija (0,5%) dodatak uljnoj mješavini za lokalno utrljavanje na prsa i gornji dio leđa.

Kajeput (Melaleuca cajuputi Powell, Myrtaceae ) eterično ulje bogato oksidima djeluje protiv bakterija i virusa. Odlično je u tretiranju prehlade i dječjih dišnih infekcija (u difuzerima i kao sastojak uljnih mješavina).

mandarina (2)

Mandarina (Citrus reticulata) eterično ulje izrazito ugodnog mirisa i relaksirajućeg djelovanja. Djeluje spazmolitički  te olakšava  bolove i spazam u  skeletnim mišićima.  Izvanredno djeluje kod uznemirenosti i nesanice. Prema preporuci Pranaromovih stručnjaka: “Staviti eterično ulje mandarine u difuzer arome te u dječju sobu na 15 minuta, dijete će lakše zaspati”.

Ružino drvo (Aniba rosaeodora) eterično ulje djeluje antiviralno, antifungalno te  kod infekcija urogenitalnog trakta.

Đumbir (Zingiber officinale) eterično ulje đumbira uspješno je a u tretmanima    problema usporene probave (kolika) kod djece.

Eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata spp radiata) eterično ulje snažnog antikataralnog djelovanja, ekspektorans, djeluje antivirusno, imunostimulativno, antibakterijski i protuupalno. Kod djece ga koristimo u slučajevima jakih prehlada, viroza, gripe te kod upale uha (par kapi eterično ulja stavimo u difuzer u prostoriju u kojoj boravi dijete, koristimo ga i kao  sastojak uljnih mješavina koje se nanose na prsa i gornji dio leđa).

  Metode aromaterapije prikladne za djecu

 • kupke
 • masaže, lokalna utrljavanja
 • aromakozmetika
 • aromalampice ili difuzer

 

Inhalacija kao aromaterapijska metoda nije prikladna kod beba i male djece ali će zato   aromalampica ili difuzer  pomoći kod respiratornih problema i  hiperaktivnosti.

NASTAVAK: AROMATERAPIJA II

aromalampica (2)

Jedan komentar

 1. Stvarno sjajan članak, Čestitam!

Povratak Na Vrh