Naslovna / Aromaterapija / AROMATERAPIJA I DJECA III

AROMATERAPIJA I DJECA III

  

HIDROLATI U AROMATERAPIJI ZA DJECU

Osim eteričnih i biljnih ulja u aromatretmanima za djecu posebno mjesto zauzimaju hidrolati koji se mogu koristiti za njegu od najranije životne dobi. Raspršite li manju količinu hidrolata matičnjaka ili prave lavande u prostoriji u kojoj se nalazi beba ili po odjeći i posteljini,  ugodan prirodan miris će koristiti  i bebi i mami.

lavandica (2)

Hidrolati su  blagi i  sigurni za upotrebu, nusprodukt su destilacije eteričnog ulja.  Naime, “hidrolati aromatičnog bilja dobiveni su destilacijom cijele biljke ili dijela biljke u vodenoj pari, pod niskim pritiskom i kroz određeni vremenski period. U otopini hidrolata ostaju hidrofilne aktivne tvari ali i male količine hidrofobnih produkata…. Mogu se koristiti kao zdravstveni proizvodi, dodaci hrani ili lijekovi”  (izvor: “Pranarom International S.A.).  O hidrolatima pročitajte OVDJE

U aromaterapiji za djecu najčešće koristimo:

  • hidrolat lavande (Lavandula officinalis)
  • hidrolat matičnjaka (Melissa officinalis)
  • hidrolat rimske kamilice  (Anthemis nobilis) 
  • hidrolat hamamelisa (Hamamelis virginiana)

Hidrolat rimske kamilice  (Anthemis nobilis)  može se koristiti za njegu novorođenčadi i beba. Prva je pomoć kod osipa  i crvenila kože a njime se mogu njegovati i bradavice kod dojenja (na sterilnu kompresu, navlaženu u hladnoj vodi poprskati hidrolat kamilice i držati na bradavicama). Kod veće djece djeluje smirujuće a u pripravcima aromakozmetike ublažava crvenilo  te umiruje osjetljivu kožu.

KAMILICA (2)

Hidrolat   hamamelisa (Hamamelis virginiana) izvanredan je za njegu kože djece  oboljele od atopijskog dermatitisa. Odobren od ESCOP-a (European Scientific Cooperative On Phytoteraphy) kao lijek za regeneraciju kože. Ovo je hidrolat snažnog protuupalnog djelovanja.

Hidrolat matičnjaka  (Melissa officinalis) vrlo blag,  prikladan za njegu novorođenčadi, beba, djece i odraslih. Djeluje protuupalno, ublažava nadraženost kože, opekotine, ekceme i dermatitis.

La-Vandina kiša (2)

Hidrolat lavande (Lavandula officinalis) izvanredno njeguju nježnu i osjetljivu kožu  beba, djece i odraslih. S hidrolatom lavande možete pokriti široko područje njege za cijelu obitelj. Djeluje umirujuće, protuupalno i regenerira kožu. Neizostavan nakon sunčanja. Kao osvježenje tijekom putovanja i kao losion poslije depilacije ili brijanja. U mojoj torbici uvijek je prisutan hidrolat La-Vande “La-Vandina kiša”, to je uz hidrolate proizvođača “Florihana”,  hidrolat koji od srca preporučujem. Tijekom putovanja s djecom i nakon izlaganja suncu pravo je osvježenje.

Važno: terapijsku vrijednost imaju hidrolati bez dodataka konzervansa. Nakon otvaranja čuvati u frižideru. (Prema osobnom iskustvu preporučam hidrolate proizvođača Florihana i “La-Vandinu kišu”.

NASTAVAK: AROMATERAPIJA IV

Komentari nisu dopušteni

Povratak Na Vrh