Naslovna / Aromaterapija / AROMATERAPIJA I DJECA IV

AROMATERAPIJA I DJECA IV

  

Bezbrižno ljetovanje

 Bezbrižno ljetovanje

Odlazak na more za djecu predstavlja veliko uzbuđenje a promjena klime i višesatno putovanje mogu uzrokovati viroze, povišenu temperaturu il probavne smetnje. Upravo kad se lijepo smjestite, napravite planove za slijedeći dan krenu muke……Ovaj put nije bilo tako…..

Boravak u prirodi i na svježem morskom zraku savršen je i nezamjenjiv oblik prirodne aromaterapije a eterična ulja mogu djelovati  preventivno ali i ublažiti neke iznenadne i neugodne tegobe.

Nakon iskustva iz proteklih godina poduzela sam sve kako bi nam ovo ljetovanje prošlo bez povišenih temperatura, viroza i upala.

SASTOJCI (2)

Moja putna prirodna ljekarna sadržavala je eterična ulja rimske kamilice (Chamaemelum nobile), prave lavande (Lavanda angustifolia), ravensare (Cinnamomum camphora CT cineole), čajevaca (Melaleuca alternifolia), Mmandarine (Citrus reticulata), đumbira (Zingiber officinale), lavande spike (Lavandula spica) i eukaliptusa radiate (Eucalyptus radiata),  hidrolat lavande La-Vandina kiša, hidrolat hamamelisa, gel aloa vere i shea maslac, hladno tiješteno ulje badema, ulje čileanske maline, ulje čileanskog lješnjaka, hladno tiješteno ulje kokosa, ulje ploda divlje ruže. Aroma watch (Pranarom) – narukvica za difuziju eteričnih ulja (prikladna za djecu starije životne dobi – od 8 godina nadalje te za odrasle osobe) pokazala se izvanrednom za vrijeme večernjih šetnji u zaštiti od uboda komaraca (na keramičku pločicu nakapala sam  pet kapi cejlonske citronele (Cymbopogon nardus) ).

Pripreme – nekoliko dana prije polaska na put ili prije kretanja u školu ili vrtić

Preventivno sam pripremila mješavinu koju sam u tankom sloju nanosila na  zapešća, zglobove i tabane (radi se o djeci starosti devet  i deset godina) prije spavanja.

Uljna mješavina – “Bezbrižno ljetovanje”

shea maslac – 20 mL

macerat nevena u hladno tiještenom ulju slatkog badema  - 10 mL

ulje noćurka – 10 mL

eterično  ulja ravensare  - 10 kapi

eterično ulje  prave lavande – 4 kapi

eterično ulje rimske kamilice – 2 kapi

Energično miješati shea maslac dodavajući macerat nevena, ulje čileanske maline, kad se sastojci prožmu  i spoje dodati eterično ulje Preporučam koristiti ovu mješavinu nekoliko dana prije kretanja u školu ili vrtić. Promjene u dnevnoj rutini za djecu znaju biti stresne te će im i potpora u vidu ovog pripravka pomoći.

“Pozdrav” meduze i trag vruće pećnice

Lavandu spicu ponijela sam u slučaju uboda ose ili meduze. Uz Pranaromovu Lavandu spicu u svojoj torbici uvijek nosim i lavandu La-Vanda kao i hidrolat “La Vandina kiša.  Prema savjetu Pranaromovih stručnjaka apliciranje 2 kapi lavande spike, svakih 5 minuta kroz pola sata uklanja bolne posljedice uboda ose ili meduze.

meduzica (2)

 ”…jooj,  baka, peče, peče”,  na nozi se je pojavio tanak i oštar trag meduze,  brzo smo izašli iz vode i nanosili lavandu spicu  prema uputama. Pri povratku s kupanja ostalo je malo crvenilo koje smo poprskali predivnim hidrolatom lavande La-Vanda, a potom ga  namazali maceratom nevena u bademu. Na poslije podnevnom kupanju smo već zaboravili na meduzu. Zaključili smo da upravo moju unučicu meduze jako vole zato ju tako srdačno pozdravljaju. Kad sam te isti večer vadila kolač iz pećnice zadobila sam  opekotinu koju sam  doslovno zalila lavandom a potom još   nekoliko puta u intervalima od deset minuta. Trag opekotine je nestao.

La-Vandina kiša (2)

Njega i podloga zaštiti od sunca

Shea maslac*

Ulje čileanske maline*

Ulje čileanskog lješnjaka*

Hladno tiješteno ulje kokosa*

U posudu stavite shea maslac , miješajte  polagano dodavajući ostale sastojke, zatim  energično promiješate kako bi se sastojci povezali. Ovu mješavinu možete staviti u više manjih posudica i pohraniti u frižider kako bi imao kruću strukturu.  Nanositi u tankom sloju i dobro utrljati. Nakon kratkotrajnog izlaganja suncu nanijeti medicinsku kremu sa zaštitnim faktorom ovisno o dobi djeteta (npr.dječji losion za sunčanje SPF25 bez mirisa – Green People).

!cid_ii_hzbf924c1_148130d5822fb347

* navedeni sastojci pružaju UVA i UVB zaštitu od sunca u okviru SPF 4-8, stoga je, za vrijeme duljeg boravka na suncu preporučljivo nanijeti dodatnu zaštitu u obliku farmaceutskog proizvoda.

dječak (2)

Uljna mješavina za njegu dječje kože

Biljna ulja:

10 mL hladno tiještenog ulja badema

5 mL macerata nevena

5 mL ulja divlje ruže

10 mL djevičansko ulje suncokreta

Eterična ulja

 prava lavanda -4 kapi

rimska kamilica – 4kapi

Sastojke staviti u tamnu bočicu i prije upotrebe dobro promiješati.

Difuzer s mirisom eteričnog ulja mandarine za laku noć

Nakon dana ispunjenog aktivnostima i uzbuđenjima miris eteričnog ulja mandarine polako će mališane ali  i one koji su to davno bili  uvesti u slatke snove.

!cid_ii_hzbf9q6e2_148130dd154d85bf

Novorođenčad i bebe

Kako pomoći kod jednostavnijih tegoba

!cid_ii_hzbfa5do3_148130e1f75315a4

Tjemenice

Pojave li se tjemenice na glavici vaše bebe, perutanje kože oko zglobova i na pregibima pelena, nježno utrljavajte jojobino ili ekstra djevičansko maslinovo ulje koje ste prethodno ugrijali među dlanovima.

Kolike

Kod problema s kolikama, odnosno  usporenom probavom kod dojenčadi, pomoći će nježna masaža trbuščića i srednjeg dijela leđa uljnom mješavinom slatkog bademovog ulja 15 mL, 1 kap eteričnog ulja prave lavande i 1 kap eteričnog ulja đumbira.

Kupka

Nakon 5 mjeseci starosti novorođenčeta u kupku možemo staviti 10 mL sojinog vrhnja u koje smo umiješali 1 jušnu žlicu bademovog ulja, 1 kap rimske kamilice ili 1 kap prave lavande (smjesu dobro promućkati i staviti u kupku neposredno prije korištenja).

 

Aromakozmetika za djecu  ne bi bila potpuna bez dobre i univerzalne LANOLINSKE KREME kojom možemo njegovati bebino lice i cijelo tijelo. Za bebe od šest mjeseci nadalje, kao i za  veću djecu ovu kremicu možemo  obogatiti esencijalnim uljem rimske ili njemačke kamilice i prave lavande a kod ekcema na navedenu količinu sastojaka možemo dodati i jednu kap eteričnog ulja sjemena mrkve, snažnog protuupalnog djelovanja.

LANOLINSKA KREMA

Laonolin (Adeps Lanae)    15 g

Macerat nevena u hladno tiještenom ulju slatkog badema  10 mL

Biljno ulje  noćurka 5 mL

……………………………….

Hidrolat  rimske kamilice 15 mL

Biljni glicerol 5 mL

Postupak izrade kreme:

U staklenu laboratorijsku čašu stavimo lanolin i macerat nevena te miješamo lagano zagrijavajući smjesu na parnoj kupelji (ne više od 60 C). U drugu laboratorijsku čašu odmjerimo hidrolat i glicerol te ga lagano zagrijemo  miješajući. Uklonimo obje čaše s kupelji, nastavimo miješati lanolin i macerat nevena dok se termperatura ne spusti na 37-40 C, tada dodamo noćurak i nastavimo s miješanjem. U kremu za djecu iznad 6 mjeseci dodamo eterično ulje (npr. na navedenu smjesu 3 kapi rimske kamilice i 2 kapi lavande prave) te nastavimo miješati, potom najlaganije što možemo ulijevamo hidrolat pomiješan sa glicerolom. Na kraju sve zajedno promiješamo i ulijemo u posudice. Kremicu pohranimo u frižider (rok upotrebe:  2 mjeseca). Svaki član obitelji može imati i svoju malu lanolinsku kremicu kojom će njegovati eventualna oštećenja na koži, poput laktova, koljenja ili jednostavno nahraniti i razmaziti svoje ručice  :-) .

 

Ako ste otvorili ove stranice Vi sigurno koristite prirodne proizvode za njegu lica i tijela, iskušali ste blaženstvo aromamasaže, uz pomoć eteričnih ulja zaustavili ste nadolazeću prehladu, virozu i druge tegobe, istražujete i pitate……Znači vrijeme je za korak br. 2, a to je “Učilište Adrianus” LINK koje pruža izvanredno osmišljenu edukaciju aromaterapije. Saznat ćete sve o eteričnim uljima, njihovoj kemijskog strukturi i djelovanju, načinu primjene i doziranju te o izradi aromakozmetike. Naravno u sadržaj edukacije uključena je botanika, mikrobiologija za aromaterapeute, anatomija, fiziologija i dermatologija. Izvanredan nastavni materijal, predavači i tematske radionice. Dostupnost izvanrednih stručnih članaka na internetu poput  -Više na linku- prava je blagodat za sve one koji žele usvojiti nova znanja iz “pera” vrhunskog stručnjaka.

SRCE NA ZAVRŠETKU POSTA (2)

Aromaterapija je kao i fitoterapija, ljubav na dugu stazu, postojana i svakom novom spoznajom  snažnija i dublja, brižna i pažljiva.

Komentari nisu dopušteni

Povratak Na Vrh