Naslovna / Naslovna - Slajder na vrhu / Balzam protiv bolova mišićno-koštanog sustava

Balzam protiv bolova mišićno-koštanog sustava

  

Balzam protiv bolova mišićno-koštanog sustava

unnamed

Eterična ulja smilja, zimzelena, limunskog eukaliptusa, lavande prave i lovora u maceratu od suručice, arnike ili gospine trave pravi su melem kod bolova koji prate išijas, neuralgije, tendinitis ili reumatizam.

Macerat suručice* /macerat arnike**
/macerat gospine trave*** 25 mL
Shea 5 g
Pčelinji vosak žuti (ili bijeli 5 g
Eterična ulja:
Lavanda prava 6 kapi
Limunski eukaliptus 3 kapi
Smilje 6 kapi
Zimzelen polegnuti 3 kapi
Lovor 3 kapi

Izrada balzama je jednostavna. U staklenoj ili keremičkoj posudi na vodenoj kupelji do 70 C rastopite pčelinji vosak, polako dodajte shea maslac i miješajući izvadite iz vodene kupelji te dodajte macerat gospine trave, ukoliko se odlučite za macerat arnike ili suručice predviđenu količinu prepolovite te isti razrijedite sa 50% hladno tiještenog ulja badema ili makadamije a potom dodajte eterična ulja te ulijte u staklene posudice.

 unnamed9

*Macerat suručice (Spiraea ulmaria) močvarna končara, sadrži aktivne tvari salicilne kiseline, derivate metil-salicilne kiseline i salicilni aldehid. Izvanredan analgetik s protuupalnim djelovanjem pomoći će kod išijasa, artritisa, reumatizma, tendinitisa te kod raznih istegnuća i uganuća.

*Macerat suručice u izradi balzama protiv bolova razrijedite sa ademovim uljem ili uljem makadamije 50/50%.

unnamed4

**(Arnika (Arnica montana L., Asteraceae, brđanka, sadrži aktivne spojeve helenanina, karotenoide i fitosterole,. djeluje protuupalno i umirujuće, potiče zacjeljivanje manjih ozljeda na koži a ujedno potiče lokalnu cirukulaciju.

**Macerat arnike u izradi balzama protiv bolova razrijedite sa bademovim uljem ili uljem makadamije 50/50%.

*** Macerat gospine trave kod bolova mišićno-koštanog sustava djeluje protuupalno i analgetski. (Ulje (macerat) gospine trave je fototoksično te se područja na koja se macerat nanosi ne smiju izlagati suncu naredna 24 sata.

***U izradi balzama protiv bolova koristi se u predviđenoj količini bez razrjeđivanja.

unnamed10

Protuupalno i antispazolitičko djelovanje smilja nezamjenjivo je u mješavinama i balzamima kod reumatizma, artritisa i poliartritisa. U mješavine i balzame dodaje se u koncentraciji najviše do 1 % (na 10mL biljnog ulja 2 kapi eteričnog ulja smilja).

unnamed3

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora), sadrži aromatične aktivne tvari monoterpenskih alkohola citronelal, citronelol te isopulegol. Djeluje kao antispazmolitik, protuupalno i analgetski. Djelotvoran je sastojak u mješavinama za tretiranje išijasa, artritisa, tendinitisa, kod bolova tzv. “teniski lakat”.

unnamed7

Lavanda prava (Lanvandula angustifolia), eterično ulje koje sadrži aromatične, aktivne tvari linalol i linalil acetat. Snažan je antispazmolitik, djeluje umirujuće i protuupalno te će opustiti mišiće kod grčeva i zakočenosti. Imajte na umu da ovo eterično ulje lagano spušta krvni tlak stoga smanjite preporučenu koncentraciju. Umjesto Lavande prave možete staviti Lavandin super (Lavandula X burnatti clone super) koji sadrži aromatične, aktivne tvari tvari linalola, linalil acetata i kamfora.

unnamed11

Zimzelen polegnuti (Gaultheria procumbens) sadrži metil salicilat i snažnog je protuupalnog, analgetičkog i antispazmolitičkog djelovanja. Pomaže kod bolova i grčeva u mišićima, išijasa, reumatizma, tendinitisa i artroza.

Lovor (Laurus nobilis L., Lauraceae) sadrži aktivne tvari monoterpenola, okside te nešto seskviterpenskih laktona. snažan je analgetik i antineuralgik te će njegova primjena u sinergiji s ostalim eteričnim uljima ublažiti tegobe neuralgija, artritisa i reumatizma.

Balzam za bolove mišićno-koštanog sustava koristi se za ublažavanje bolova. Nanosi se na oboljelo mjesto u tankom sloju, najviše 4 puta dnevno za vrijeme trajanja akutnih bolova kroz razdoblje od tri dana. Balzam ne smiju koristiti trudnice, dojilje i djeca.
UPOZORENJE: Eterična ulja zimzelena i lovora vrlo su djelotvorna u tretiranju opisanih tegoba ali se moraju koristiti s pažnjom, u niskim dozama i kroz ograničeni period. Navedena eterična ulja ne smiju koristiti trudnice, dojilje i djeca.

Komentari nisu dopušteni

Povratak Na Vrh