Naslovna / Sklad u domu / Biljke / Božićni kaktus
Božićni kaktus

Božićni kaktus

  

Božićni kaktus (lat. epiphyllum truncatum), porijeklom iz jugoistočnog Brazila najčešće raste pod krošnjama drveća. Kod nas je poznat i kao člankoviti kaktus.

O Božiću će vas razveseliti prekrasnim cvijetovima crveno-koraljne, ljubičasto-ružičaste ili ružičaste boje.

Božićnom kaktusu zapravo ne odgovara zemlja za kaktuse već obična zemlja za cvijeće (humusno tlo kisele reakcije ph 5-6) s dodatkom 20% pijeska.

Kad razvije pupove treba ga premjestiti na svjetlo i toplo mjesto 13⁰C i 21⁰C (ne izravno na sunce), učestalije zalijevati (mekom vodom) i prihranjivati 1-2 puta mjesečno uz dodatak fosfora i kalija. U razdoblju cvatnje važno je ne mijenjati mjesto i položaj biljke jer u protivnom odbacuje cvijeće.

Nakon cvatnje treba mu do šest tjedana mirovanja, poželjna temperatura je 10-15°C, smanjiti zalijevanje i ne dohranjivati zemlju. Bilo bi dobro omogućiti mu fazu mirovanja tijekom listopada nakon čega se može presaditi.

Po završetku cvatnje izolirajte reznice, odrežite vrhove stabljike na način da imaju četiri odsječaka. Reznicu stavite u supstrat za ukorjenjivanje tako da je jedan odsječak utaknut u supstrat a preostala tri ostaju vani. U razdoblju dok se ne razvije korijen, supstrat ne treba zalijevati već samo orošavati.

Ukoliko ste poput mene kupili biljku prekrasne koraljne boje punu pupova i cvijeća a ona ih već nakon kratkog vremena odbaci, ne očajavajte, pripremite je za mirovanje. Božićni kaktus će vašu pažnju i brigu nagraditi raskošnom ljepotom.

Komentari nisu dopušteni

Povratak Na Vrh