Naslovna / Aromaterapija / Esencijalna ulja, mjere opreza i kupnja

Esencijalna ulja, mjere opreza i kupnja

  

Esencijalna ulja su tekući, hlapivi, bioaktivni i mirisni spojevi aromatičnih biljaka, trava i drveća dobivenih postupkom destilacije i tiještenja.

Po svojoj konzistenciji bliža su vodi nego ulju (kapnemo li kap na papir ona će na normalnoj temperaturi jednostavo nestati). Topiva su u običnom biljnom ulju, alkoholu, žumanjku, voskovima, vrhnju soje, poneka u octu a tek poneka u vodi.

ad

Primjenu esencijalnih ulja sa svrhom očuvanja zdravlja, liječenja i prevencije bolesti nazivamo aromaterapijom.

ssBilo da se radi o primjeni esencijalnih ulja u aromalampici, inhalacijama, mirisnim kupkama, u mješavinama za masaže, njezi lica i tijela ili pak energetskom djelovanju po akupunkturnim meridijanima i čakrama, aromaterapija je usmjerena na sveukupnost ljudskog bića, tijelo, emocije misli i duh.

Arome esencijalnih ulja djeluju na središnji živčani sustav te će naš izbor koje ulje koristiti  ovisiti o tome želimo li se opustiti, smanjiti anksioznost ili postići usredotočenost i budnost.

Koncentracija aktivne tvari u esencijalnim uljima znatno se razlikuje od jednog do drugog proizvoda, ovisno o načinu prerade i podrijetlu sirovine (biljke, trave ili drveta). Ista vrsta biljke će na različitim područjima rasta ili uzgoja dati esencijalna ulja različitog kemijskog sastava. Postoje tri do četiri kemotipa esencijalnih ulja određenih biljaka. S obzirom do svaki kemotip određuje način djelovanja esencijalnog ulja, važno je izabrati pravi kemotip određene vrste esencijalnog ulja (npr. ružmarin kemotip verbenon pospješuje rad jetre dok ružmarin kemotip kamfor jetru oštećuje) kako bismo postigli željeni učinak.

Esencijalna ulja najčešće koristimo dodajući ih baznim/nosivim uljima. Mješavinu je najbolje pripraviti za kraći rok uporabe, s obzirom da kad su razrijeđena esencijalna ulja brzo gube miris i terapeutska svojstva te bi spravljenu mješavinu bilo dobro pohraniti unutar posebne kutije u hladnjak i upotrijebiti u roku od mjesec dana.

dd

Mjere opreza pri korištenju esencijalnih ulja

 • Testiranje esencijalnog ulja: staviti jednu kap u žličicu bademova ulja. Utrljati iza uha i unutarnje strane podlaktice te ostaviti otkriveno. Tijekom 24 sata ne prati testirano područje. Ako u navedenom razdoblju ne dođe do reakcija u obliku svraba ili crvenila ulje je sigurno za uporabu.
 • Nije preporučljivo istu esenciju koristiti tijekom dužeg vremena jer može izazvati osjetljivost kože. Nakon određenog vremena dobro ju je zamijeniti drugom a potom se možemo ponovno vratiti na ranije korištenu;
 • Ako imate izuzetno osjetljivu kožu trebate biti posebno pažljivi jer se reakcija može pojaviti nakon pet do sedam dana, zato bi bilo dobro savjetovati se s fitoaromaterapeutom;
 • Esencijalna ulja se u pravilu koriste razrijeđena;
 • Nikada ne koristite esencijalna ulja oralno bez savjeta i vodstva ovlaštenog i kvalificiranog aromaterapeuta;
 • Ulja se čuvaju u hladnom i mračnom prostoru, daleko od dosega djece;
 • Osobe s ozbiljnim zdravstvenim tegobama, kao i one koje boluju od kroničnih bolesti ne bi smjele koristiti esencijalna ulja bez savjetovanja s fitoaromaterapeutom; (npr. ulje paprene metvice podiže biodostupnost različitih medikamenata i za ljude s visokim krvnim tlakom može biti opasna);

dsdKad kupujete esencijalna ulja najsigurnije je pokloniti povjerenje ovlaštenom dobavljaču. Esencijalno ulje uz primjereni certifikat o autentičnosti, mora sadržavati slijedeće podatke:

 • Naziv (latinski) roda i biljke;
 • Iz kojeg je dijela biljke dobiveno etsencijalno ulje;
 • Način dobivanja esencijalnog ulja;
 • Kemotip – glavni kemijski elementi esencijalnog ulja;
 • Zemlja porijekla sirovine iz koje se dobiva esencijalno ulje;
 • Način uzgoja sirovine (biljke ili stabla);
 • Rok trajanja.

Izaberite ulje prema Vašoj osobnosti. Vrlo je važno da Vam se aroma sviđa ili da Vam nije odbojna, jer samo tako ćete postići željeni učinak.

Komentari nisu dopušteni

Povratak Na Vrh