Naslovna / Aromaterapija / Esencijalno ulje bergamota

Esencijalno ulje bergamota

  

Bergamot (botanički naziv Citrus aurantium var. bergamia)

Malo zimzeleno stablo koje cvjeta zimi, kruškolikih plodova, okusa sličnog limunu ali manje kiselog te grejpu ali izraženije gorčine. Eterično ulje se dobiva od kore ploda.

Porijeklom je iz Azije. Najveći proizvođači eteričnog ulja bergamota danas su Kalabrija u Italiji, jug Francuske, Kalifornija, Karibi i Obala Bjelokosti. Za 1 kg eteričnog ulja potrebno je 250 kg kore plodova bergamota.

Citrusno je svježeg, voćno ugodnog i gorkastog mirisa. Koristi se kao sastojak parfema, losiona i sapuna kojima daje svježinu. Giovanni Maria Farina 1709. je kreirao Eau de Colgone, mirisnu mješavinu kojoj je dao ime u čast svog novog doma u Koelnu. Pišući svom bratu, kaže kako ga njegova “mirisna vodica” podsjeća na talijanska proljetna jutra, planinske narcise i cvjetove naranče poslije kiše.

Eau de Cologne je unatoč tajnom receptu, objedinio prepoznatljiv miris bergamota i njemu prijateljske mirise limuna, naranče, lavande, ružmarina i ulja neroli. Još jedna zanimljivost, u to vrijeme je cijena bočice te “čudesne vodice”, kako su Eau de Cologne zvali, iznosila pola godišnje plaće državnog službenika. Danas možemo uživati u prekrasnim mirisnim mješavinama bergamota i njemu srodnih mirisa uz razumnu cijenu.

Meni je najdraže esencijalno ulje bergamota Oshadhi, posebno tijekom zimskih mjeseci i tmurnih dana. Samo nekoliko kapi bergamota u aromalampici osvježit će Vaš dom izmamiti osmijeh.

il_340x270.453532006_hqxm

Djelovanje: opuštajuće, odličan kod tjeskobe, depresije, prehlada i gripa, povišene temperature, upalnih procesa te za jačanje imuniteta.

Uporaba: daje dobre rezultate u tretiranju masne kože sklone aknama a kupka s eteričnim uljem bergamota i masaža tijela relaksira i pridonosi boljem raspoloženju. Koristi se kao sastojak u izradi krema, losiona, sapuna, pilinga za tijelo i krema protiv celulita. Kao raspršivač prostora osvježava i tjera insekte.

Mjere opreza: fototoksično je te ga se ne smije nanositi na kožu prije izlaganja suncu ili odlaska u solarij. Postoji i inačica FCF (bez furokumarina) koja nije fototoksična.

Dobro se slaže sa: svim citrusnim uljima, lavandom, ružmarinom, rimskom kamilicom, uljem ylan-ylang; nerolijem, ružom, jasminom i vetiverom.

Komentari nisu dopušteni

Povratak Na Vrh