Naslovna / Ljepota prirode / Korakom …..Lijepom našom
Korakom …..Lijepom našom

Korakom …..Lijepom našom

  

Stojim na Vidikovcu i čitam riječi Davorina Trstenjaka (1848.-1921.) pedagoga, prirodnjaka i putopisca. Nadahnut ljepotom napisao je “Tko nije bio na Loviću Prekriškom taj se nije nagledao Hrvatske ljepote”.

Koliko li smo puta osjetili isto samo na nekom drugom mjestu. Trenutak kad zastaneš ushićen, pa potom duboko, polako udahneš i sve jasno, čisto, savršeno. Ti i priroda u skladu.

To je bio taj trenutak. A sad par riječi i sličica s Lovića Prekriškog, Žumberačke gore. Do Vidikovca stižemo cestom od Krašića prema Vivodini. Kraj je to u koji su nakon provale turaka, polovicom šesnaestog stoljeća, naselile uskočke obitelji. Danas, na žalost, na razbacanim brežuljcima sve je manje stanovnika.

Osim prekrasnih vidika koji jednako plijene u svim godišnjim dobima, možete uživati u šetnji okolnim šumama bogatim gljivama i kestenima a početkom ljeta u božanstvenim i mirisnim šumskim jagodama.

Na samom vrhu (475 m) nalazi se crkvica Sv. Križ i groblje. Ljeti ćete uživati u hladu prekrasnih lipa i okolnih šuma a poseban doživljaj je doći u crkvicu o Božiću na polnoćku. Nebo i zvijezde nigdje nisu tako sjajne i kristalne.

Crkvica Sv. Križ

Ipak, jedan će pogled probuditi tugu….napuštena škola. Kroz prozorska stakla još uvijek su uredno poredane klupe a na zidovima dječji crteži ali silno nedostaje dječja cika i smijeh.

 

2 komentari

  1. Veoma mi se sviđa Vaš putopisni članak a naročito uslikani primjerci gljiva. Inspirirali ste me da obiđem ovaj prekrasni kraj i mnogi , a tu sam i ja, nemamo pojma kakve sve ljepote pruža Žumberačko gorje.

    • Hvala Vam poštovana gospđo Jadranka, drago mi je da Vam se je svidio članak a posebno me veseli poticaj da ga obiđete. Sigurna sam da ćete uživati u njegovim ljepotama s koje god strane se uputili :-)

Povratak Na Vrh