Mirisi

  

Miris se izravno obraća podsvjesnom i poput vala u nama  budi ugodu,  nježnost, toplinu, nostalgiju,  senzualnost ili pak nelagodu, strepnju, strah i odbojnost.

MIRISI

Kad po prvi put osjetite novi miris, povezat ćete ga s događajem, osobom ili nekim trenutkom u vašem životu. Naš mozak uspostavlja vezu između mirisa i pamćenja i može pokrenuti lavinu uspomena i slika iz naše prošlosti.

Znanstvena istraživanja o fiziološkim učincima eteričnih ulja na središnji živčani sustav pokazala su kako određene esencije opuštaju cjelinu um/tijelo, dok su druge poticajne. Ipak, neke esencije imaju sposobnost opuštanja i poticanja uma, ovisno o subjektivnoj reakciji osobe na određeni miris.

Ako se miris doživi kao ugodan, podražaj u limbičkom sustavu oslobađa određene “kemikalije sreće”, npr. encefalin i endrofin, koje su djelotvorne protiv bolova i općenito poboljšavaju raspoloženje dok mirisi koji nam se ne sviđaju neće u tome uspjeti.

Djevojka i lavanda

Miris je snažan okidač vraćanja uspomena i sjećanja. Koliko  osjetilo mirisa snažno utječe na naš mozak govore i istraživanja u kojima su mirisi korišteni kao pomoć u terapiji kod gubitka pamćenja. Utvrđeno je kako dio mozga koji procesuira miris ima izravnu vezu s djelovima mozga zaduženim za emocije i pamćenje.

Osjetilo mirisa za primitivnog čovjeka bilo je od životnog značaja. Miris je upozoravao na opasnost ali i najavljivao blizinu hrane. Danas to osjetilo nema istu funkciju ali i dalje obilježava mnoga područja našeg života a da toga nismo niti svjesni, npr.

  •  kupci puno više vrednuju odjeću ili cipele koje su kupili u ugodnom  mirisnom okruženju.
  • prema jednoj studiji, ugodan miris raspršen oko automata za kockanje povećao je potrošnju novaca na automatima za 50%.

Mirisom protiv nesanice i tjeskobe

  • Klinička istraživanja su pokazala kako miris lavande pomaže kod nesanice, tjeskobe i stresa. Miris vanilije ili ruže djeluje smirujuće i uravnotežava duh i tijelo.

Miris jagode i uspjeh na ispitu

  •  Djeca izložena mirisu svježih jagoda postigla su  bolje rezultate na testovima, šteta što njihova sezona tako kratko traje. Ali zato će u procesu učenja od velike koristi biti eterična ulja  limuna ili ružmarina koja osvježavaju i pomažu koncentraciji i pamćenju.

U ove hladne dane okovane maglom učinite svoj dom ili ured mirisnom oazom  cimeta, vanilije,  svježe ispečenih kolačića i stvarajte nova  lijepa sjećanja za budućnost.

Kako bismo utvrdili djelovanje mirisa na naše osjećaje i raspoloženje možemo napraviti mali pokus.

POKUS

Pokus ne bi trebao uključiti više od tri različite esencije.

  • Pripremiti ćemo 3 smotuljka načinjena od papira (papirnate maramice);
  • U male posudice ulijemo čajnu žličicu ulja grožđanih sjemenki i po 6-8 kapi eteričnog ulja kojeg testiramo (neposredno prije pokusa);
  • Smjestimo se u ugodan, opušten položaj i uronimo papirić u ulje, malo ga protresemo kako bi se miris raspršio;
  • Polako i duboko udahnemo i opustimo se. Zadržimo se neko vrijeme razmišljajući o asocijacijama koje miris u nama budi. Zabilježimo ih.
  • Nakon nekog vremena prelazimo na drugu, pa potom na treću esenciju.

Posebno je važno osvjestiti i prihvatiti miris koji u nama budi tužna i uznemirujuća sjećanja ili slike. Bilježenje misli i osjećaja pomaže nam prevladati negativne događaje iz naše prošlosti.

Postoji određeni općeniti popis eteričnih ulja i njihovog djelovanja na emocije. Naše iskustvo kreirati će osobnu kolekciju mirisa a ona će biti podložna promjenama, ovisno o našim raspoloženjima i ciljevima.

Ovo je sužen izbor, načešće korištenih esencijalnih ulja:

Stimulirajuće djelovanje: grejp, limeta, naranča, palmarosa, ružmarin, širokolisna lavanda, kardamom, muškatni oraščić i pačuli.

Uravnotežavajuće djelovanje: (opušta ili stimulira, ovisno o stanju u kojem se osoba nalazi) bergamot, bosiljak, lavanda, limun trava, neroli, ruža apsolut, ruža otto, ruža geranija ,tamjan.

Opuštajuće djelovanje: kamilica rimska i njemačka, sandal, hmelj, kadulja, čempres, ylang ylang, vetiver, mandarina, mirta, sandal, galbanum, melisa, mimoza apsolut, borovica.

Antidepresivno djelovanje: kamilica rimska i njemačka, ruža apsolut, ruža otto, ruža geranija, pačuli, bergamot, palmarosa, tamjan, sandal, mandarina, neroli, naranča, bosiljak, kadulja.

Afrodizijak: anđelika, cimet, đumbir, galbanum, kadulja, kardamom, klinčić, korijander, muškatni oraščić, neroli, pačuli, ruža apsolut, sandal, vetiver, ylang ylang

Komentari nisu dopušteni

Povratak Na Vrh