Naslovna / Ljepota prirode / Ljekovita bilja / PRESLICA, jednostavna i pouzdana

PRESLICA, jednostavna i pouzdana

  

Proljeće osim raskošne ljepote nudi i obilje ljekovitog  bilja.

 IMG_7279

Jednostavna, nenametljiva, bez mirisa i šarenila boja,  ipak izvanredna, djelotvorna i pouzdana.

 preslica

Poljska preslica (Equisetum arvense) iz roda papratnjača, jedna od najstarijih kopnenih biljaka na zemlji,  biljčica koja ne plijeni  ljepotom ali   ‘oduzima dah’  pošto ju bolje upoznate.

U mojoj biljnoj ljekarni zauzima počasno mjesto. Obiluje brojnim ljekovitim spojevima među kojima se ističu silicijevi spojevi i ekvisetolična kiselina.  Iz tog razloga posebno je djelotvorna kod bolesti koštanog sustava, kod upale urinarnog trakta i cistitisa (o načinu primjene poljske preslice u liječenju navedenih tegoba vidjeti više OVDJE )

preslica stapka

Vrste preslice

Uz ljekovitu poljsku preslicu (Equisetum arvense), na vlažnim i močvarnim livadama i pašnjacima Medvednice i Žumberka  raste i jedna od naših najotrovnijih livadnih biljaka, močvarna preslica (Equisetum palustre), zato sakupljanje biljaka treba prepustiti znalcima.

 edukacija o biljkama

Branje ljekovitog bilja i edukacija

Pravilo je, sakupljajte samo biljke koje sa sigurnošću prepoznajete i koje se ne nalaze na popisu zaštićenih i ugroženih biljaka više OVDJE

Nabavite kvalitetnu literaturu, npr. nešto s ovog POPISA

Upoznajte  sistematku bilja kako bi putem identifikacije i determinacije odredili o kojoj se točno biljci radi sukladno njenoj nomenklaturi i klasifikaciji.

Ako pak želite razvijati sposobnost prepoznavanja i sakupljanja biljaka postoje  edukacije koje će uz teoretska znanja  pružiti i kvalitetnu   nastavu na terenu.

Imate li pak prijatelja ili znanca koji se bavi skupljanjem  bilja, uz druženje u prirodi,  poučavanje ‘iz prve ruke’ najbolji je izbor. U međuvremenu jednostavno uživajte u promatranju, fotografiranju (ako vas veseli) i nabavljajte sušene pripravke od ovlaštenih sakupljača bilja ili farmaceutskih kuća, jer kao i kod gljiva, moguće je zamijeniti slične biljke što može biti vrlo opasno.

tonik preslica

Tonik poljske preslice za njegu kože

Priprema tonika: jušnu žlicu poljske preslice kuhati 10 minuta u 150 mL vode, ostaviti stajati 10 minuta te mlaku otopinu blazinicom nanijeti na lice prije spavanja i nanošenja prirodne kreme ili ulja za lice.

Kako put do njegovane kože, kose i noktiju  kreće iznutra, preporuča se konzumacija SIPF pripravka ekstrakta poljske preslice i to  dva puta dnevno, između obroka po jedna čajna žličica u dl vode. Nakon mjesec dana napraviti pauzu i nastaviti s primjenom pripravka. Preslica uz kvalitetnu prehranu bogatu neljuštenim žitaricama, sezamom i rogačem vraća čvrstoću i sjaj vašoj kosi i noktima te pridonosi zdravlju i čvrstoći kostiju. Zaista, više nego dovoljan razlog da posegnemo za snažnom biljkom nježnog imena.

Gdje nabaviti drogu (čaj, infuz) i SIPF ekstrakt?

Poljsku preslicu kao i S.I.P.F ekstrakt u Zagrebu nabavljam u  trgovini Terra – Organica, Kemigu i u Farmaciji (Ilica 11).

Zanimljivost – preslica u prehrani

Fertilni izbojci velike preslice jestivi su i pripremaju  se kao šparoge, obiluju C vitaminom a posebno su omiljeni u Japanu.

anđeo

 

 (Izvori: www.etericnaulja.net )  tekst dr. sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut  i   Flora Medvednice www.policaknjiga.com

2 komentari

  1. Po staroj seoskoj medicini,preslica je dobra za izbacivanje suviška vode iz tijela kad se u plućima nakupi voda i ublažava otekline nogu i zglobova. Po njoj su, nekada ljudi na selu znali odrediti gdje će ju kopati bunar jer raste na žili podzemne vode. To mi je ispričala mama i u to sam se uvjerila.

    • Hvala na sjajanom komentaru. Posebno mi je zanimljiv podatak o lociranju bunara prema preslici a u narodnoj medicini je zaista korištena u liječenju bolesti mokraćnog sustava kao i kod tuberkuloze. Bogatstvo spoznaja i iskustva predaka :-)

Povratak Na Vrh